Een homosauna in Arnhem?

saunadinsdag 19 december 2006 19:54

Het is alweer drie weken geleden dat ik een stukje weblog produceerde. Een goede smoes kan ik niet verzinnen, maar dat er in die tijd niks gebeurd is, kan ik ook niet zeggen. Alleen al de huis-tuin-en keukenperikelen en drie jongens die om een stukje opvoeding vragen, kunnen zomaar een dag vullen…

Aan goede voornemens voor 2007 begin ik niet. Of eerlijk gezegd, ik was al wel met een lijstje begonnen, maar nadat ik ze op alfabetische volgorde had gezet, drong de realiteit tot mij door: onbegonnen werk!

Nu even de politiek; gisteravond de discussie over de homosauna aan het Roermondsplein…

Voorafgaande aan de raadsvergadering heb ik er toch een kijkje genomen. Prachtig pand, mooi saunagedeelte, maar de zogenaamde rustcabines spraken boekdelen. En uit een gesprek met de eigenaar bleek ook duidelijk dat een volwaardige homosauna rustcabines moet hebben, anders zal je nooit de concurrentie aankunnen.

Los van het verschil tussen homo- of heterosauna’s, de discussie ging over die cabines. Vallen die nou wel of niet onder een seksinrichting? Onze fractie meent van wel. Het is commercieel, en het gaat daar om seks. En dus vallen ze onder de APV. De vervolgvraag was: Moet daarom de APV gewijzigd, zodat deze ondernemer zijn sauna kan openen? Nee, zeggen wij.

Deze ondernemer vertelt dat hij in de afgelopen twee jaar steeds duidelijk is geweest over de bedoelingen met de sauna. Maar dat hij pasgeleden opeens te horen kreeg dat zijn bedrijf onder een seksinrichting valt, en dus niet open mag, want Arnhem zit al aan de limiet als het gaat om het aantal seksinrichtingen.

Het is dan ook heel onverstandig van de wethouder geweest om de ondernemer toezeggingen te doen en te zeggen dat het met die APV wel los zal lopen… en dat de raad vast niet moeilijk zal doen. Dit tast de rechtszekerheid van burgers aan! Ondanks dat ook ik zie dat de ondernemer de dupe is van verkeerd handelen van de gemeente, wegen de principiële bezwaren tegen een sauna met cabines zwaarder. God wil in relaties trouw en zuiverheid, en die lopen op zijn zachtst gezegd gevaar in parenclubs, darkrooms en rustcabines. (20% van de bezoekers van een homosauna bestaat uit getrouwde mannen, zei de eigenaar van de sauna in Arnhem.)

In mijn bijdrage heb ik ons standpunt hierover rustig uitgelegd. Bijzonder vond ik dat naderhand Henk Krol van de Gay Krant naar mij toe kwam en me, ondanks dat hij het er inhoudelijk niet mee eens was, complimenteerde met de zorgvuldige en principieel consistente manier waarop ik het ChristenUnie-standpunt naar voren had gebracht. Nou, da’s toch mooi!

 

 

 

« Terug