Inspraak?!

maandag 05 maart 2007 19:27

Vorige week bezocht ik een bijeenkomst in het kader van de herinrichting van de Apeldoornseweg. Op de uitnodiging stond dat er aan het einde van de avond een keuze gemaakt zou worden uit de diverse varianten.

Omdat ik tijdens de vorige bijeenkomst over dit onderwerp, een paar maanden geleden, de discussie goed gevolgd had, was ik erg nieuwsgierig naar de uitkomst, en al helemaal naar de te volgen procedure.

Want wat is inspraak? Wie maakt nou echt de keuze? Op basis waarvan zal een plan aan de gemeenteraad voorgelegd worden? In de pauze vroeg ik dit aan enkele aanwezigen. En inderdaad, de verwachtingen liepen flink uiteen. De één vond dat de gemeente met haar deskundigheid vast een goede keuze kon maken. Bewoners zijn maar leken. De ander vond juist dat de aanwezigen door middel van stemmen de uiteindelijke beslissing moesten nemen.
 
Opvallend was overigens de verschillende benadering van problemen. Bewoners van de Apeldoornseweg vroegen hoe zij vanuit de stad in de toekomst richting Arnhem Zuid konden rijden. Nu kan men boven aan de Apeldoornseweg nog een scherpe bocht maken richting Zypendaalseweg/Willemstunnel. Na de herinrichting van de Apeldoornseweg is dat niet meer mogelijk. Het antwoord was: Ach, dan rijdt u even richting het noorden, rijdt de wijk in en keert gewoon. Boegeroep was de reactie…
 
Naast de twee door de gemeente ontwikkelde varianten bleek er opeens ook een ontwerp gemaakt te zijn door betrokken bewoners. En deze variant had het grote voordeel dat de bestaande mooie bomenrij gespaard kon blijven. Vol spanning volgde ik het verloop van de avond.
Want hoe reageren deskundigen op een heel nieuw voorstel uit de buurt? Beginnen we de hele procedure gewoon weer opnieuw?
Uit de reactie vanuit de zaal proefde ik veel enthousiasme voor de bewoners-variant. En ook de wethouder vond dat dit plan een uitwerking verdiende. De deskundigen waarschuwden dat het nog niet zeker was of het plan ook uitvoerbaar was, maar legden zich uiteindelijk maar neer bij weer een paar weken/maanden extra werk. Wordt dus vervolgd!
 

« Terug