Meedoen of weglopen?

rijnboog_def_oost (Medium)dinsdag 24 april 2007 20:27

Tot vorig jaar behoorde de ChristenUnie steevast bij de tegenstanders van Rijnboog. Is dat anders nu? Laten we helder zijn; als we nu weer voor het besluit over het Masterplan Rijnboog stonden, zouden we weer tegen stemmen. Precies met dezelfde argumenten.

Zeker toen de raad vorig jaar echt met de rug naar de burgers is gaan staan door een referendum te weigeren, waren er bij ons weinig positieve gevoelens meer over.
Maar de politieke werkelijkheid van nu, dwingt ons om keuzes te maken.

Gisteravond verlieten drie partijen de raadzaal uit onvrede met de gang van zaken rond het preferendum.
Ja, dat kan je doen. Dat is een keuze. Maar wel één die van weinig verantwoordelijkheidsbesef getuigt.
 
Onze fractie heeft vorig jaar ook overwogen om nee te blijven zeggen en niks meer te doen. Dat was eerlijk gezegd wel makkelijk geweest. Gewoon de weg van de minste weerstand kiezen, dan hoef je ook niet zoveel uit te leggen…
Toch zijn we als fractie in een nieuwe rol gegroeid. Nee, niet van klakkeloze voorstander van Rijnboog. Maar wel van kritische volger. Onder het motto: Als het dan toch kennelijk moet, dan zorgen wij dat we er bovenop zitten en sturen waar dat mogelijk is. En dat is iets heel ander dan (letterlijk) weglopen voor je verantwoordelijkheden. Dat is niet onze stijl. Bovendien vraag ik me af of kiezers daar nou zo blij mee zijn…
We hebben als ChristenUnie de laatste weken gewerkt aan het uitwerken van onze randvoorwaarden, en daar vervolgens een nieuwe Rijnboogschets bij ontwikkeld. (Elders te zien op de website!) Niet dat zoiets het einde van alle kritiek is, maar wel laten we hiermee als fractie zien dat het geen kwestie is van we staan erbij en kijken ernaar. Nee, we willen juist in elke ruimte springen die in het plan komt, of door ons geforceerd wordt, en die gaan uitbuiten.
 

« Terug