Nog geen zicht op bouw OV-Terminal

stationdonderdag 18 september 2008 19:32

Vandaag werd duidelijk dat er nog geen bouwer is voor de OV-Terminal. Hoewel niet onverwacht, toch heel slecht nieuws. Eén conclusie die de ChristenUnie trekt is dat er grote behoefte is aan een oersterke wethouder die de Arnhemse belangen de komende periode in Den Haag vol vuur gaat behartigen.

In de afgelopen tijd heeft Pro-Rail opnieuw gesprekken gevoerd met aannemers om te onderzoeken of en hoe deze het ontwerp van Ben van Berkel kunnen realiseren. In juni bleek er namelijk een gat te zitten van 55 miljoen euro tussen de 79 miljoen die het kader voor de bouw vormt, en het bedrag dat de “goedkoopste” aannemer vroeg.

De cijfers uit de nieuwe consultatieronde zijn momenteel  niet openbaar, maar het is helder dat er nog geen bouwer is.  Als een (allesbehalve overbodig) doekje voor het bloeden wordt er al wel met de fietsenstalling en de perrontunnel aan de slag gegaan. Dit om in elk geval de situatie voor de reizigers te verbeteren. Op deze manier wordt de bouw, noodgedwongen dus, gefaseerd.

Opvallend is trouwens dat volgens het persbericht het oorspronkelijke ontwerp geoptimaliseerd is en dat dit tot besparingen heeft geleid! 

Maar is er, ondanks deze optimalisering nog een oplossing? De ChristenUnie in Arnhem is erg bezorgd, en ziet weinig licht meer. Waarschijnlijk zal de gemeenteraad wederom met het mes op de keel gevraagd worden extra geld te geven….. Het zal de doodssteek zijn voor het al kritieke weerstandsvermogen.

Het is van groot belang om de komende tijd flink te gaan benadrukken dat het nieuwe Arnhem Centraal als Sleutelproject van betekenis zal zijn voor heel Nederland. De nieuwe wethouder die zich hiermee moet gaan bemoeien zal een enorme lobbykracht moeten aan de dag moeten leggen om duidelijk te maken dat we er als gemeente alleen niet meer uitkomen. En wellicht moeten we, met Arnhem als dramatisch voorbeeld, wel de conclusie trekken dat het Rijk dit soort projecten niet aan gemeenten kan en moet overlaten.

 

« Terug