Supermarkt op zondag open

kassawoensdag 11 februari 2009 09:21

Deze week stelde ik op de politieke maandag vragen over supermarkten die sinds vorig jaar via oneigenlijk gebruik van de winkeltijdenverordening, op zondag open kunnen.
De wethouder is ook niet blij met deze ontwikkeling, maar kan niks doen totdat landelijk de winkeltijdenwet wordt aangepast.

De Gelderlander meldde vandaag dat de ChristenUnie de zondagsopening hekelt, vanwege de zondagsrust. Daar zou ik graag meer over willen zeggen.

Zondagsrust is een belangrijke verworvenheid uit onze christelijke traditie, waar we zuinig op moeten zijn. Mens en samenleving zijn gebaat bij gemeenschappelijke rustmomenten. Het is heel goed, en iets om van te genieten, om een dag in de week niet te hoeven werken, en tijd te kunnen nemen voor andere zaken. Voor veel christenen is dat natuurlijk ook het bezoeken van christelijke bijeenkomsten.

Een 24-uurseconomie lijkt misschien een goede impuls voor de welvaart, zeker in deze crisistijd, maar dan moet er ook gewezen worden op het  negatieve effect ervan op ons welzijn. Het alsmaar doorgaan met werken en consumeren is niet goed.

De bedrijfsleider van de C1000 in de Laar omschrijft helder wat er vaak achter zit, om op zondag open te gaan, en dat het zeker geen winst is. “Veel mensen werken nog maar 32 uur per week, maar de supermarkt moet 70 uur in de week open.’’ Hij doet noodgedwongen mee om de boot niet te missen in de concurrentieslag. (bron: De Gelderlander, 11-02-2009)

Kennelijk voelen winkeleigenaren zich opgejaagd door wat een ander “vrijheid” noemt.

De wethouder wacht de landelijke wijziging van de winkeltijdenwet af, en wil dan de plaatselijke verordening zo aanpassen dat het voor supermarkten niet meer mogelijk is om, zoals nu, als een soort avond/nachtzaak van 16.00 uur tot 20.00 uur open te kunnen. En aangezien de meeste supermarkten hun vergunning voor slechts een jaar gekregen hebben, zal dit fenomeen zich dan op deze manier niet meer voordoen. En dat is winst! 

« Terug