ChristenUnie Arnhem wil blowvrije zones

blowen_610x190donderdag 19 november 2009 10:53

donderdag 19 november 2009 08:26 De Arnhemse ChristenUnie stelt voor gebieden in de stad aan te wijzen waar niet geblowd mag worden. De gedachten gaan uit naar hangplekken voor jongeren en speelplekken. Het plan is ingegeven door zorg om het blowen door de jeugd. Partijleider Addy Plieger wil zelf niet degene zijn die de plekken aanwijst. "De gemeente zou dat moeten doen in overleg met de politie, het jongerenwerk en de verslavingszorg."

"Ik heb begrepen dat wijkagenten wel wat zien in zo'n gebiedsgericht blowverbod. Het geeft hun de gelegenheid op te treden tegen overlast."

In Nederland zijn al 81 gemeenten met een geheel of gedeeltelijk blowverbod. Het Amsterdamse Mercatorplein dankt zijn revitalisering onder meer aan een blowverbod. Het blowen in de openbare ruimte gebeurt volgens Plieger vooral door jongeren. Zijn zij nog geen achttien, dan kunnen zij nog niet in een coffeeshop terecht, maar dat betekent niet dat zij niet blowen. Ouderen kopen de cannabis, waarna de jeugd het spul oprookt bij hangplekken en op speelterreintjes.

"Daar staan kleine kinderen bij, die krijgen een heel verkeerd voorbeeld", zegt Plieger. "Die krijgen de indruk dat blowen normaal is. Maar blowen is niet normaal. Dat moet duidelijk zijn. In heel Arnhem geldt een alcoholverbod voor de openbare ruimte, maar over cannabis is niks geregeld. Dat is toch gek?"

De ChristenUnie wil het plan op 30 november aan de orde stellen tijdens de gemeenteraadsvergadering. Plieger wil de andere partijen voorstellen het college haar plan te laten uitwerken. Op de agenda staan die avond de nieuwe, strengere regels voor de Arnhemse coffeeshops. Zo wordt onder andere geregeld dat coffeeshops in Klarendal en Sint Marten meteen hun vergunning verliezen als zij de regels overtreden.

(De Gelderlander, 18 november 2009)

 

« Terug