Stabiele ChristenUnie pleit voor externe informateur

waterpas CUzaterdag 06 maart 2010 16:45

De uitslag van de gemeenteraadsverkiezingen was voor de ChristenUnie toch wel teleurstellend. Net als vier jaar geleden zaten we dicht bij een tweede raadszetel, maar bleef de teller staan op één. Desondanks gaan we weer door, met vertrouwen vooral, maar ook met enthousiasme, met nieuwe mensen en wellicht met nieuwe kansen. Alle kiezers: Hartelijk bedankt voor uw stem en steun!

Opvallend was verder de enorme daling van het aantal zetels van de PvdA, met daarnaast de groei van de SP. Dat laatste tegen de landelijke tendens in, en dat is een compliment waard. Er gaat een duidelijk signaal van uit. De PvdA past bescheidenheid, hoewel zij met slechts 63 stemmen meer wel de coalitieonderhandelingen mogen starten.

Coalitieonderhandelingen waar de haven als breekpunt tussen SP en PvdA in ligt, maar die volgens de ChristenUnie over meer moeten gaan dan alleen de haven. De hele sociale agenda is de laatste tijd, en zeker tijdens de campagne flink ondergesneeuwd en wij zullen daar zeker aandacht voor vragen. Het is uiteindelijk een stad van en voor mensen. 

De ChristenUnie maakt zich zorgen over het onderhandelingsproces waarin verschillende belangen onoverkomelijk lijken maar ook zo doorslaggevend dreigen te zijn.

De manier waarop vier jaar geleden de kloof tussen SP en PvdA is verdiept door de onmogelijkheid om er samen uit te komen, heeft de hele raadsperiode zijn sporen nagelaten. Dat moet niet herhaald worden en die kans is alleen maar vergroot door de situatie van nu: de PvdA verliest, de SP die wint met een minimaal verschil.

Dit is een reden om te pleiten voor het inzetten van een externe, onafhankelijke informateur. Het lijkt de ChristenUnie het beste als er iemand met kennis van zaken, met zicht op het belang van de stad en het belang van partijen, maar met de nodige afstand het onderhandelingsterrein eerst gaat verkennen. Het is de extra tijd die dit wellicht kost zeker waard. Want Arnhem is toe aan een breed gedragen, een goed werkend en betrouwbaar bestuur.

 

« Terug