Hamster

hamsterdonderdag 01 april 2010 13:58

Met glanzende zwarte oogjes kijkt het hamstertje door het glas naar al die nieuwsgierige mensen. Nog een beetje dizzy beseft hij dat hij heel bijzonder is. Heen en weer geschopt in een bus, als speelbal, doelwit van een stelletje onverlaten, gered door een dapper persoon, en nu een bezienswaardigheid. Wie biedt het meest?

Stilletjes hoopt Arnie, want zo noemen we hem maar, op een gouden Stadspenning, of op tenminste een Arnhems Meisje. Want om van een kleine, onbetekenende hamster te veranderen in een media-item (De Gelderlander) moet je toch eerst flink met je laten sollen. Dat verdient een beloning.

Arnie heeft wel wat van Arnhem. Ook Arnhem wacht heel stilletjes op wat er komen gaat. Op wat er achter de muren van het stadhuis bedacht wordt voor zijn toekomst. Al tijden heen en weer geschopt tussen politiek, scoringsdrift, ambities en zorg, als speelbal van de politiek, van verkiezingsretoriek en de harde werkelijkheid, is de stad  toe aan vooruitgang en tegelijkertijd aan rust. Maar vooral aan verantwoordelijkheid, duidelijkheid en eerlijkheid.

Hoe kom ik van die pijnlijke plekken af en waar kom ik terecht, is ook Arnie’s grootste zorg. Een grote glazen bak met tredmolens, klimpalen, dagelijks voer, water en wat extra’s? Een kleine kooi, vanwege de bezuinigingen, met een afgepaste hoeveelheid zorg? Of een vreselijke bak met uitwerpselen van een paar weken, een groen uitgeslagen flesje zonder water en dagen zonder voedsel. Ach, denkt Arnie, terwijl hij voorzichtig met zijn pootje aan zijn kopje voelt, ik heb al zoveel meegemaakt. Mag ik alsjeblieft een baasje krijgen dat een beetje een langetermijnvisie heeft? Iemand die niet nu alleen maar uit is op de kortdurende en beperkte roem van het bezitten van een beroemde hamster? Ik wil dat mijn baasje alles wat hij nu aan de andere kant van dat glas belooft waar gaat maken. Ook als hij op vakantie wil, of als ik erg duur blijk te zijn, of lastig ofzo.

Het zijn hamsterweken in Arnhem. De stemmen zijn binnen. Steeds weer andere-dan-anders-coalitiepartijen, buigen zich over de stad, en over de mensen. Slikken soms achter het glas al verkiezingsbeloften in, rennen in een tredmolen maar komen niet snel vooruit , ontdekken het verschil tussen woorden en daden. Beseffen hopelijk dat het gaat om langetermijnplanning,  om mensen en vooral om een hele mooie stad. Ik gun ze Arnie, om mee te oefenen. En Arnie? Die verdient vanzelfsprekend een gezond en rustig hamsterleven.

« Terug