Knelpunten voor mensen met een lichamelijke beperking bij invoering OV-chipkaart

ov-chipzaterdag 09 oktober 2010 19:39

Naar aanleiding van berichten van het Arnhems Platform voor Chronisch zieken en Gehandicapten over problemen voor mensen met een lichamelijke beperking bij invoering van de OV-chipkaart stellen de de ChristenUnie en de VVD vragen aan het college.

Onderwerp: Artikel 44 vragen ‘Knelpunten voor mensen met een beperking bij invoering OV-chipkaart’ 

Geacht College, 

Over enkele maanden wordt de OV chipkaart definitief in Arnhem ingevoerd. Vanaf dat moment is het gebruik van de strippenkaart niet meer mogelijk in onze stad.
Met de OV chipkaart betaal je per kilometer in plaats van per zone zoals bij de strippenkaart.

Probleem: veel bussen in Arnhem zijn nog niet goed toegankelijk voor mensen met een beperking en zij zijn voor het betreden van die bussen afhankelijk van de hulp van de buschauffeurs. Vaak weigert de chauffeur die hulp. Mensen met een beperking zijn daarom vooral aangewezen op bussen die wel goed toegankelijk zijn en dat zijn nu juist de bussen die de hele stad doorkruisen.
Om met de bus naar bijv. Elderveld of Presikhaaf te komen zou men normaliter vanaf het station maar kort onderweg zijn maar de directe bus is niet toegankelijk en men is dus aangewezen op de bus (20 en 21) die wel goed toegankelijk is maar die er veel langer over doet. Langer in de bus = meer kilometers en men betaalt met de
OV-chipkaart dan 3 á 4 keer zoveel als wanneer men de meest directe bus had kunnen nemen.

Dit leidt tot de volgende vragen:

-       Is het college bekend met de knelpunten van mensen met een beperking rondom de invoering van de OV-chipkaart regeling?

-       Is het college bekend met de beperkte toegankelijkheid van de Arnhemse bussen voor mensen met een beperking?

-       Voert het college gesprekken met de vervoerder over deze knelpunten of is men voornemens dit op korte termijn te doen?

-       Is het college bereid om de vervoerder tot actie te dwingen om de toegankelijkheid van de bussen voor mensen te vergroten?

-       Is het college bereid om met de vervoerder een compensatieregeling voor mensen een beperking af te spreken, een compensatie die van kracht zal blijven tot dat alle bussen in Arnhem voor hen toegankelijk zijn?

-       Is het college bereid deze voorgenoemde knelpunten voor te leggen aan de ‘Commissie OV-chipkaart’?  

Namens de VVD-fractie                                   

Karin Kalthoff

 

Namens de ChristenUnie fractie

Addy Plieger

 

« Terug