Fundamentalist

bronvrijdag 12 november 2010 10:51

Het is al even geleden, maar het zit me nog altijd niet lekker; de Funditest die dit voorjaar in Trouw verscheen. Na het invullen van deze test ben ik enigszins bang voor mezelf geworden, maar eigenlijk nog banger voor de zogenaamd tolerante Nederlandse samenleving.

Niemand die het aan de buitenkant aan me ziet. Mijn kinderen niet, de buren niet, zelfs de caissière in de supermarkt niet, maar ik ben een fundamentalist. Volgens de Funditest in ieder geval. Alleen maar omdat ik keuzes maak vanuit mijn religieuze overtuiging, en ervan overtuigd ben dat het geloof in God, dat voor mij het meest waardevolle van dit leven is, waardevol kan zijn voor iedereen. Niets meer en niets minder.

Maar kennelijk heerst er een klimaat in Nederland waarin alleen maar grijze muizen mogen bestaan. Zodra je publiekelijk vanuit je overtuiging, je geloof, keuzes maakt ben je al fundamentalistisch. Zeker als je er ook nog bij durft te zeggen dat je anderen jouw overtuiging ook gunt.

Betrek dit eens op christelijke politiek, dan krijg je een rare smaak in je mond. Want als er een partij is waarbij standpunten voortkomen uit de bron van het christelijk geloof; de bijbel, dan is het de ChristenUnie wel. Natuurlijk leggen we als partij ons geloof niet op aan anderen. Dat kan ook niet, want geloof is een persoonlijke zaak tussen God en mens. Maar vast staat dat wij geloven dat de Bijbelse opvattingen, waarden en grondbeginselen goed zijn voor de samenleving. En dat laatste gaat volgens de Funditest al te ver, en komt in de buurt van opdringerigheid; Ik laat anderen niet vrij. Andersom geredeneerd: Je mag geloven en vinden wat je wilt, maar alleen thuis. Buitenshuis bestaat geen zwart of wit, alleen grauw en grijs.

Ik heb daar andere gedachten over. Het lijkt mij namelijk dat iedereen die een overtuiging heeft, of het nou een socialistische, liberale of christelijke is, deze niet thuislaat, maar (juist!) meeneemt naar de politieke arena. Als basis van je handelen en wandelen. Zoals ik al eens eerder zei: niemand is waarden-vrij. Dus die Funditest slaat volgens mij de plank mis. Desondanks is het pijnlijk te moeten constateren dat de insteek van die test nog minder tolerant is dan ik ben als “fundamentalist”.

« Terug