Achtbaan

achtbaanwoensdag 15 december 2010 15:19

De laatste raadsvergadering van 2010 had wel wat van een achtbaan. Van een doodlopende discussie over Hoogstede-Klingelbeek tot een aangenomen motie om mantelzorgers een steun in de rug te geven.

Het bestemmingsplan Hoogstede-Klingelbeek leidde al weken tot flinke debatten. Veel van het plan ziet er na jaren van burgerparticipatieprocessen goed uit, maar toen begin dit jaar bekend werd dat de nokhoogte van de nieuw te bouwen woningen uit zou komen op zo’n 12 meter, schrok de buurt enorm. Nooit eerder was deze hoogte genoemd. Als er in het verleden al over hoogte gesproken werd, ging het over 7-9 meter. De buurt ging daar nog altijd van uit. Waarom ook niet.

Bij de gebiedvisie is er gekozen voor meer doorkijkjes. Volgens de wethouder is het logisch dat daardoor de woningen hoger zouden worden. Dat kan zo zijn, maar hierover is nooit met de buurt gesproken. Op basis van die gebiedsvisie leverde de architect dit voorjaar tekeningen aan waaruit bleek dat de hoogte op 12 meter zou uitkomen. Zo ontstond op het allerlaatste moment toch een vervelende sfeer. De wethouder schermde tijdens de vergadering steeds met het feit dat tegenstanders geen juridische argumenten hadden, en dat verlaging naar 9 meter tot een verlies van een miljoen euro zou leiden.

Het debat in de raad illustreerde voor het eerst de nieuwe verhoudingen. Ik kan me niet voorstellen dat de SP destijds als oppositiepartij dezelfde houding zou hebben gehad. “Ach, waar doet u moeilijk over. Een paar nokjes.” Of: “Arnhem heeft deze dure woningen nodig, dat is in het belang van de stad.” Ik kan me nog levendig de tijden herinneren dat de SP hartstochtelijk pleitte voor goedkope woningen overal in de stad. Ook in Hoogstede Klingelbeek. Het kan dus verkeren.

Ik hoop van harte dat de wijk er desondanks niet slechter van wordt. Bovendien hoop ik dat de betrokkenheid van de bewoners op elkaar en op hun wijk niet verloren zal gaan. Want ook dat maakt een wijk mooi en leefbaar. 

Goed is het dat onze motie Help de Hulp het bijna raadsbreed haalde. Hierin vragen we het college om werk te maken van een noodnummer voor mantelzorgers dat 24 uur per dag bereikbaar is. Vanuit de mantelzorgorganisaties blijkt dat daar grote behoefte aan is. 

Tenslotte kwam ons amendement over prostitutiecontrole als instrument om mensenhandel op te sporen voor de tweede keer in stemming. Een maand geleden staakten de stemmen (19-19). Gelukkig steunde nu bijna de hele raad het amendement.

« Terug