ChristenUnie stemt tegen de verruiming van openingstijden horeca

klokvrijdag 01 juni 2012 15:43

Deze week besloot een meerderheid van de raad de openingstijden van de horeca vrij te geven. De ChristenUnie stemde tegen. Hier leest u waarom.

De discussie over de openingstijden van de Horeca verloopt wonderbaarlijk. Vooral ingegeven door politieke belangen als  vrijheid en liberalisme van  D66 en VVD.  Want wees eerlijk, wiens wens was dit eigenlijk? Die van de meeste horeca-ondernemers? Nee. Van de Koninklijke Horeca Nederland? Nee. Die van de binnenstadsbewoners? Nee. Die van de politie? Nee. Die van ouders van  stappende jeugd? Nee. Die van de nachtzaken? Nee. Kennelijk gaat het hier alleen om de wensen van de horeca-bezoekers.

Vervolgens zijn verschillende politieke partijen in no time de discussie gaan vertroebelen door het vooral alleen maar, en ook heel snel, te hebben over de grootte van het horecaconcentratiegebied. Op zich prima, maar niet als je daarbij voorbij gaat aan de vele andere kwesties en feiten die komen kijken bij het verruimen van de openingstijden van de horeca.

De ChristenUnie hecht namelijk wel waarde aan het nemen van een afgewogen besluit. Wij vinden het wel belangrijk dat de politie zegt dat er door verruiming een capaciteitsprobleem ontstaat, dat er waarschijnlijk een extra Openbare Orde Team gevormd moet worden. En dat de politie verwacht dat door het vrijgeven van de openingstijden er meer gedronken zal worden, wat weer leidt tot onwenselijk gedrag. Wij vinden het wel belangrijk dat veel binnenstadsbewoners moeite hebben met verruiming van de openingstijden. En wij hechten wel waarde aan de uitkomsten van onderzoeken waaruit blijkt dat het verruimen van sluitingstijden leidt tot toename van alcoholconsumptie en van toename van alcohol gerelateerde problemen als verkeersongevallen en overlast.

En tenslotte vinden wij het argument van de nachtzaken, dat het vrijgeven van de openingstijden hun de kop gaat kosten, wel van belang. Het enige voordeel van het vrijgeven van de openingstijden is dat je op die manier voorkomt dat er een piek zit in het publiek dat tegelijk de horeca-zaken verlaat. Maar ook dat is relatief, zegt o.a. de politie.

Het mag duidelijk zijn, de ChristenUnie kiest voor de optie waarbij alleen het vensteruur wordt afgeschaft. Verder willen we niet gaan. Het op een andere manier verruimen van de openingstijden of van het horecaconcentratiegebied maakt meer kapot dan ons lief is.

« Terug