Kleine levensmiddelenleveranciers lijden onder openstelling supermarkten op zondag.

boodschappentasvrijdag 21 januari 2011 10:42

In Arnhem mogen negen supermarkten op zondag vanaf 16.00 uur open. Een dubieuze zaak, vindt de ChristenUnie. Niet alleen vanwege de vreemde regeling. Maar ook om de afbraak van de zondag als collectief rustmoment, ondanks de behoefte van veel Arnhemmers aan open supermarkten op zondag. Nu ook nog blijkt dat kleinere, Arnhemse ondernemers onder deze regeling lijden, is het tijd om weer vragen aan het college te stellen:

Al enkele jaren maken diverse supermarkten in Arnhem gebruik van een wat vreemde constructie in de Winkeltijdenwet. Hierdoor kunnen ze, als een soort avondwinkel, op zondag en op feestdagen open vanaf 16.00 uur. Het gemeentebestuur mag per 15.000 inwoners een vergunning verlenen voor het openstellen van een supermarkt in Arnhem. Vorig jaar besloot het college om op basis van loting tot een eerlijke verdeling van deze ontheffingen te komen. De vergunningen zijn twee jaar geldig. 

De ChristenUnie bereikt steeds vaker berichten en klachten van kleine ondernemers, vooral levensmiddelenleveranciers.  Zij hebben al last  van de toenemende concurrentie van allerlei “marktbakkers” van buiten de stad, die bij vrijwel alle winkelcentra op vrijdag en zaterdag een kraam hebben staan.

En nu komen daar nog de supermarkten op zondag bij, die met een relatief gunstige CAO de verkopen van het kleinere MKB ongunstig beïnvloeden. 

Daarom de volgende vraag aan het college: 

  • Wil het college op korte termijn de regeling rond de openstelling van de supermarkten op zondag evalueren, en daarbij vooral ook de gevolgen voor de (kleine) levensmiddelenleveranciers te betrekken.

« Terug