ChristenUnie Arnhem respecteert de uitslag van het afvalreferendum

vrijdag 30 april 2021 17:32

30 april 2021

Op 17 maart konden de Arnhemmers niet alleen stemmen op kandidaten voor de Tweede Kamer, zij konden ook hun stem uitbrengen over het afvalbeleid in de eigen stad.
Een meerderheid stemde voor het van het slot halen van de afvalcontainers, het vergroten van de inwerpopening en het stoppen van het betalen per afvalzak.

Een jarenlange discussie binnen de gemeenteraad kreeg hiermee een nieuwe wending.
Enige jaren terug stemde de gemeenteraad met een kleine meerderheid in met het voorstel tot het invoeren van een gedifferentieerd afvaltarief.
De ChristenUnie maakte zich met succes hard voor de zwerfvuilklep, het gratis kunnen weggooien van medisch afval en luiers en het laten plaatsen van verzamelcontainers voor groenafval bij hoogbouw.

Ondanks deze verbeteringen werd na de invoering van diftar pijnlijk duidelijk dat de afvaldumpingen sterk toenamen in de stad. De fractie ontving vele verontrustende berichten over de toenemende overlast in verschillende wijken. De fractie constateerde dat binnen de achterban én in de fractie verschillend werd gedacht over het systeem zoals dat in Arnhem is ingevoerd.

Voor de fractie staat voorop dat de hoeveelheid restafval zoveel mogelijk verminderd dient te worden om de schepping, en daarmee de toekomst van ons allen, te sparen. Het overige afval moet zoveel mogelijk gerecycled worden en weer als grondstof aangeboden worden in de markt.

Voorafgaand aan het referendum heeft de ChristenUnie aangegeven de uitslag te zullen respecteren.

Hoe nu verder?
Het college heeft de opdracht gekregen van de gemeenteraad om de uitslag van het referendum te volgen.
Tot en met mei blijft diftar van kracht. Per 1 juni betaalt ieder huishouden een vasttarief dat voor éénpersoonshuishoudens lager zal zijn. Dit vaste tarief zal wel hoger zijn dan voorgaande jaren. Dit komt deels door een verhoogde belasting op restafval vanuit de rijksoverheid en deels door de meerkosten die werden gemaakt in de achterliggende periode. Het weer vergroten van de inwerpopening kost bijvoorbeeld geld, maar ook het opruimen van de toegenomen afvaldumpingen moest bekostigd worden vanuit de afvalstoffenheffing.

Het college stelt nu voor om de containers niet simpelweg van het slot te halen, maar gebruik te blijven maken van de afvalpas. Die werkt dan slechts als een (anonieme) sleutel. Want er zal na 1 juni niet worden bijgehouden welk huishouden afval aanbiedt.

Omdat deze materie breed leeft onder de Arnhemmers en aardig complex is, horen wij graag uw mening hierover.

 

« Terug