Interview met Nathalie Nede, Arnhems CU-raadslid d.d. 14 april 2021
Arnhem, april 2021 Dorothée Melse
Nathalie, hoe lang zit je al in de Gemeenteraad Arnhem voor de ChristenUnie?
Er zijn nu 3 van de 4 zittingsjaren achter de rug. (Nathalie is bij de Gemeenteraadsverkiezingen 2018 met voorkeursstemmen verkozen, en vertegenwoordigt er samen met Daniël Becker de CU, DM.)
Wat was destijds je motivatie om je verkiesbaar te stellen?
Politiek vond ik al langere tijd interessant. Alleen kon ik mijzelf in de praktijk eigenlijk onvoldoende identificeren met politici. Ook vond ik dat er te weinig mensen van kleur in de politiek actief waren. Een andere drive was dat ik het belangrijk vond dat christelijke waarden in de raadszaal gehoord blijven worden. Ik heb een sterk rechtvaardigheidsgevoel en durf mijzelf wel idealistisch te noemen: binnen datgene wat haalbaar is streven naar het hoogste ideaal.
Al langere tijd was ik lid van de ChristenUnie. Toen ik per mail een oproep las om je kandidaat te stellen voor de CU-lijst in Arnhem, heb ik me spontaan aangemeld.
Vertel eens iets over jezelf en je achtergrond.
33 jaar geleden ben ik geboren in Arnhem, aan het Onderlangs: Arnhemser dan direct aan de Rijn kun je ’t toch niet hebben. Later verhuisde ons gezin naar Duiven, maar mijn leven is zich vooral in Arnhem blijven afspelen, waar ik op school zat en naar de kerk ging. Inmiddels woont dit Arnhemse meisje alweer sinds 2012 in Klarendal. Op het Christelijk Lyceum Arnhem - dat tegenwoordig Beekdallyceum heet - is mijn passie voor politiek ontstaan door het schoolprogramma Op weg naar het Lagerhuis. Ik vond het heerlijk om over allerlei stellingen in een groepje met klasgenoten na te denken en in een levendig debat mijn mening publiek te verwoorden. Ook ben ik lid geworden van Perspectief, de jongerentak van de ChristenUnie.
In mijn jeugd was ons gezin aangesloten bij de Vergadering der Gelovigen. Bij mij thuis werd er niet gestemd - vanuit het principe dat ‘wij gelovigen wel ín de wereld, maar niet ván de wereld zijn. Des te opmerkelijker kun je het noemen dat ik als puber alsnog een hart kreeg voor de (christelijke) politiek.
Na mijn besluit om een gooi te wagen naar de Gemeenteraad, heb ik eerst de introductiecursus Welkom bij de CU gevolgd; dat was leerzaam. Later volgde andere scholing, en momenteel ben ik bezig met de 6 maanden durende Masterclass van het landelijk CU-bureau. Behalve de inhoud vind ik het superinteressant om CU-vertegenwoordigers vanuit allerlei steden en dorpen te ontmoeten. Toch moet ik zeggen dat, ondanks het belang van deskundigheidsbevordering, je het vak toch vooral leert in de praktijk.
Een tijdje geleden ben je als Arnhems raadslid zelfs in het landelijk nieuws gekomen. Vertel …
Het ging om een onderzoek van de Universiteit van Tilburg naar diversiteit en inclusiviteit bij gemeentes als werkgever. Onze gemeente had aan de Raad laten weten dat Arnhem zou meedoen aan dit onderzoek. Na geruime tijd ging ik mij afvragen wat er eigenlijk van dit onderzoek was geworden. Het antwoord van Burgemeester & Wethouders liet lang op zich wachten, maar … dat kon ook komen doordat ik mijn vraag pal vóór de zomervakantie had ingediend. Zelfs liet men weten dat beantwoording langer zou duren dan de wettelijke termijn van 4 weken die daarvoor staat. Toen ben ik eens gaan googlen op de UvT-site. Daar zag ik berichtgeving dat het onderzoeksrapport verschenen was (zonder link naar de inhoud), met als titel: Naar een diverse en inclusieve organisatie – conclusies & aanbevelingen. Tegelijk kreeg ik antwoord van de gemeente dat het onderzoek niet afgerond was, dus er ook geen rapport meer zou komen. Ik besloot daar geen genoegen mee te nemen, en zocht contact met de UvT-onderzoeker, die mij vertelde dat het rapport wel degelijk was gepubliceerd. Dat was voor Daniël en mij het signaal om als CU-fractie naar de burgemeester te stappen. De burgemeester gaf aan niets over dit onderzoek te weten, maar het te gaan uitzoeken. Daarover verbaasden wij ons zo, dat wij als CU een interpellatiedebat hebben aangevraagd in de raadsvergadering, om door te vragen; dit initiatief werd gesteund door collega-fracties. De wethouder beantwoordde onze vragen.
Toch bleef de CU-fractie het gevoel houden dat de informatieverstrekking niet compleet was. We trokken opnieuw aan de bel, waarop het College van B&W besloot om in het kader van waarheidsvinding bureauonderzoek te laten doen. Het was pijnlijk om te zien hoe de ambtelijke top, de P&O-afdeling en het College elkaar beschuldigden, en niemand echt verantwoordelijkheid nam. Het overgrote deel van de raad steunde de CU qua handelwijze. N.a.v. een motie heeft B&W wel excuses gemaakt, maar in onze optiek zijn deze toch wat aan de oppervlakte gebleven. Daarom ben ik blij dat volgende week de inhoud van het gewraakte rapport op de raadsagenda staat, nu vanuit de concrete vraag hoe de gemeente met inclusiviteit aan de slag wil. Blij ook met het controleerbare (maar ook haalbare?) doel dat het aantal migranten binnen het gemeentelijke personeelsbestand binnen 5 jaar gestegen moet zijn van de huidige 8% naar 20%! Al zegt dit nog niet alles over hoe de gemeente op de werkvloer als een diverse en inclusieve organisatie ervaren wil worden: streven naar gelijke arbeidsvoorwaarden die dus geen groepen werknemers benadelen, en bijv. naar gelijke doorgroeimogelijkheden voor allen.
De NOS heeft tweemaal aandacht besteed aan dit lokale schandaal, evenals De Volkskrant in een paginagroot artikel. Daarnaast was er veel interesse van De Gelderlander en Omroep Gelderland. Ook het Nederlands Dagblad heeft er ruime aandacht aan besteed. Deze publiciteit leidde tot heel wat reacties.
Kun je andere hoogtepunten noemen in wat je tot nu toe bereikt hebt in de gemeenteraad?
Ik heb me er sterk voor gemaakt dat de Gemeente Arnhem zich ook voor 27-plussers gaat inzetten daar waar het erom gaat alsnog een startkwalificatie (= een diploma op het niveau van MBO-2 of HAVO) te behalen voor de arbeidsmarkt. Via een aangenomen amendement en motie zijn we hierin geslaagd. Zeker is belangrijk dat jongeren zo’n startkwalificatie behalen, maar juist ook voor de groep daarboven - die het destijds om uiteenlopende redenen niet gelukt was om een diploma te halen - is zo’n startkwalificatie belangrijk: het vergroot de kansen op de arbeidsmarkt, draagt bij aan je gevoel van eigenwaarde, en al studerend leer je vaardigheden als plannen en discipline opbrengen. En van zelfvoorzienend-zijn ook in financieel opzicht wordt ieder mens immers beter!
Ook ben ik trots op de motie die wij hebben ingediend om de achterkant van verkeersborden te verrijken met … een insecten- of vogelhuisje. Deze motie werd met ruime meerderheid aangenomen. Het College is aan het onderzoeken waar deze accommodaties moeten komen. Mooi om naast meer abstracte onderwerpen ook met zoiets tastbaars bezig te mogen zijn!
Zijn er ook zaken niet gelukt, wat is je tegengevallen of heeft frustraties opgeleverd?
Vrij aan het begin van mijn raadsperiode heb ik een motie ingediend om de gemeente ertoe te brengen meer publieke middelen te investeren in het motiveren van de burger om te stoppen met roken. Deze motie kreeg helaas onvoldoende steun. Natuurlijk kan de burger voor dit doel naar de huisarts, maar stel dat de poging niet lukt, dan lijkt me de drempel toch hoger om daarna voor een andere kwaal zonder schroom weer naar diezelfde huisarts te gaan … Trouwens, laatst heb ik de wethouder nog eens gesuggereerd om met de zorgverzekeraars in gesprek te gaan over stimulerende maatregelen om te stoppen met roken. Dat heeft de wethouder ook gedaan, dus er is meer aandacht voor gekomen! Dus: wie weet komen er voor de rokende medemens zo toch nog extra stimulansen om een gezonder en goedkoper leven te gaan leiden.
Een ander item wat niet bereikt is, heeft betrekking op voortzetten van het leerlingenvervoer naar scholen voor bijzonder onderwijs in Arnhem, dat zou worden afgeschaft; andere partijen hadden daartoe gepleit via indiening van een motie. De motie die wij vervolgens indienden om deze afschaffing uit te stellen, heeft het jammer genoeg niet gehaald: te veel partijen vinden dat voor dit bestedingsdoel geen gemeenschapsgeld moet worden geïnvesteerd - zeker niet omdat er ‘overal op bezuinigd wordt’. Een schrale troost is dat dit dossier toch nog moet wachten op landelijke uitvoering (staat dus nog steeds ‘on hold’), dus dat vooralsnog het leerlingenvervoer ook naar bijzonder onderwijs bekostigd blijft worden.
Wat hoop je nog (meer) te bereiken in je lopende raadsperiode? Heb je nog een droom te verwezenlijken?
Mijn droom is om het armoedebeleid in Arnhem nu echt een boost te geven. Veel mensen en ook kinderen in Arnhem leven helaas onder de armoedegrens. Maatregelen waarbij schulden worden kwijtgescholden zijn mooi en geven wat ademruimte, maar het echte probleem ligt vaak dieper. Daar wil ik aandacht voor vragen. Niet alleen schulden en lasten verminderen, en inkomen verhogen. Maar kijken naar de mens achter de financiën. Hier wil ik graag nog iets mee doen! Tegelijk realiseer ik me dat in coronatijd het extra moeilijk is om je als politicus een goed beeld te kunnen vormen van de armoedeproblematiek in al zijn facetten.
In het verlengde hiervan ligt mijn verlangen om mij als raadslid in te zetten voor bestrijding van eenzaamheid. Op gevoelens van eenzaam-zijn lijkt een taboe te rusten. Zeker bestond al langere tijd een aanbod om gezamenlijk iets te ondernemen, een gezellige avond te beleven etc. Maar mensen die eenzaam zijn ervaren een hoge drempel om daarvan gebruik te maken; zien ertegenop om naar een voor hen nieuwe plek met onbekende mensen te gaan. Deels komt dit voort uit schaamte. N.B. Bij senioren ligt het wellicht nog iets meer voor de hand om zich eenzaam te voelen: immers, leeftijdgenoten vallen weg en hum mobiliteit neemt vaak af, waardoor ze meer aan huis gebonden zijn. Maar: genoemd taboe bestaat zeker bij jongeren. En bij burgers die juist meer eenzaamheid ervaren, nu (werk)contacten in coronatijd vooral digitaal verlopen. Hier moet m.i. winst te behalen zijn; ik maak me oprecht zorgen.
Hoe kijk je terug op het tussentijds aftreden van B&W in de recente raadscrisis, en wat zijn je verwachtingen van het nieuw gevormde College (bestaande uit GroenLinks, VVD, PvdA en Arnhem Centraal)?
Persoonlijk was ik teleurgesteld dat B&W de coalitie verkozen boven wat je zou kunnen typeren als ‘het belang van de Arnhemse burger’. Voor mij voelt het als onrechtvaardig dat bijv. een wethouder op wie niets valt aan te merken, afscheid heeft moeten nemen en dat een partij die geen steunende rol heeft gespeeld, nu toch in het College zit. Mijn voorkeur zou uitgegaan zijn naar het verder besturen met een minderheidscollege. Dit zou betekenen dat je voor elk onderwerp concreet op zoek moet naar voldoende steun in de raad - wat de flexibiliteit en de kwaliteit van de besluitvorming m.i. zou bevorderen. Bovendien zou dan niet voor het laatste jaar van de zittingsperiode een nieuwe wethouder ingevlogen hoeven te worden, die na een inwerkperiode nog slechts een korte tijd écht aan de slag kan voordat de nieuwe verkiezingen weer voor de deur staan.
Wat hoop en verwacht je van je achterban?
Vooral hoop ik dat de CU-kiezers zich goed vertegenwoordigd voelen door de CU-fractie, en in het bijzonder door mij! Ook hoop ik dat we meer met elkaar in contact komen n.a.v. wat er concreet speelt en waarvoor je als burger graag aandacht wilt. Tenslotte hoop ik erop dat de algemene ledenvergaderingen live snel terugkomen en … dat die vergaderingen wat populairder worden bij de CU-kiezers en -leden. Trouwens: als u een bruikbare suggestie heeft om zo’n ALV dynamischer en prikkelender te maken, houden we ons aanbevolen!
Als het over live vergaderingen gaat, kan ik vertellen dat - met coronaproof voorzieningen - de raad live vergadert. Daarvoor moest overigens wel eerst de raadszaal voor ‘de anderhalve meter’ omgebouwd worden! Als gemeenteraad hebben we korte tijd via Zoom / Teams vergaderd, maar dit bleek met zoveel mensen totaal niet te werken! Jammer is wel dat de publieke tribune gesloten is (alleen de pers en de griffie zijn ter plaatse). Maar daar staat tegenover dat de raadsvergaderingen altijd via internet te volgen zijn. In dit verband wil ik graag nog even kwijt dat de CU-motie om de vergaderingen voortaan ook live te ondertitelen, en niet pas bij terugkijken achteraf, met algemene stemmen is aangenomen <– toch ook een mooi succesje.
En tenslotte …
benadruk ik graag nog even dat de fractie van de ChristenUnie voor de burger en de kiezer echt benaderbaar wil zijn.