Vreemde tijden
Het zijn vreemde tijden in de Arnhemse politiek. Aanstaande maandag zal een meerderheid van de raad instemmen met de renovatie en verbouw van Musis voor 20 miljoen euro en ook met de nieuwbouw van Focus Filmtheater op het kerkplein voor ruim 11 miljoen. Een week later buigt dezelfde raad zich over een voorstel om voor 20 miljoen in de stad te bezuinigen. Hoe beschrijf je dit soort vreemde tijden? Iets als: Himmelhoch jauchzend, zum Tode betrübt?
Plofmusis
Over de noodzaak om Musis Sacrum op te knappen geen discussie. Maar waarom een nieuwe extra grote concertzaal van 1000m2? Het college hoopt, denkt en verwacht dat deze zaal veel nieuwe bezoekers zal trekken. En dat die bezoekers dan ook een kop koffie gaan drinken, of liefst twee, in het bijbehorende restaurant. En dat zo een deel van de investeringen betaald kunnen worden. Maar een gedegen onderzoek is er niet gedaan..
Soms is het goed eens terug te kijken. Zo’n vijftien jaar geleden heeft de Arnhemse rekenkamer een onderzoek gedaan naar Musis en Schouwburg. Er waren namelijk flinke financiële problemen. En een van de lessen van toen luidde dat het te ruim inschatten van meerinkomsten het grootste risico was geweest. Ronkende ambities maar een lege portemonnee. En dat lijkt nu niet anders. Stenen stapelen is geen kunst, maar ze rendabel maken wel.
Wethouder Elfrink is bang. Bang voor Enschede. Want daar liggen ze op de loer om ‘culturele hoofdstad van het oosten’ te worden. En daarom moeten we dus Musis snel en groots uitbreiden. Om die wedstrijd te winnen kunnen we niet zonder een ‘Plofmusis’.
De ChristenUnie vindt deze risicovolle wedstrijd geen 10 miljoen euro waard. Helaas denkt een kleine meerderheid van de raad daar anders over.
Gelukkig lijkt er wel steun voor ons amendement waarin we het gereserveerde geld voor de opknapbeurt van de Schouwburg ongemoeid laten. Het voorstel was namelijk om dat potje aan te spreken als de verbouwing van Musis duurder uit gaat pakken. Omdat de ChristenUnie de rol van de raad bij het sturen op risico’s zo belangrijk vindt dienen we ook een voorstel in om een risicoanalyse met de daarbij behorende bijstuuringsmogelijkheden vast te stellen.
Preview met volle zalen
En dan Focus. Focus, de speelbal van de plannen die steeds niet doorgingen of gewijzigd werden, wil nu wel naar het Kerkplein. In een gloednieuw gebouw tegenover de Eusebiuskerk. Ook hier worden we getrakteerd op een preview waarin volle zalen en bruisende horeca van het witte doek af spatten. Let wel even op, de boodschap voor de eerste jaren is een boodschap vol risico’s. Rendabel zal het Filmhuis voorlopig niet zijn. En als Focus dan toch failliet gaat, dan bouwen we het pand toch gewoon om tot iets anders? Niet zo moeilijk doen.
De ChristenUnie doet wel moeilijk. Niet omdat we tegen een filmhuis of tegen cultuur of gewoon tegen zijn. Absoluut niet. Maar wij hebben geen vertrouwen in een goede afloop. Natuurlijk hebben we het wel geprobeerd. Ook vragen we ons serieus af of het een taak is van de overheid om een filmhuis te bouwen en te exploiteren. In een tijd waarin we elk dubbeltje moeten omkeren en zorgvuldig willen omgaan met gemeenschapsgeld vindt de ChristenUnie een dergelijke investering niet verantwoord.
En o ja, ineens was daar ook de optie om Focus naar het Rembrandttheater te verhuizen. Een nagenoeg kant en klare, leegstaande bioscoop. Hoe logisch is dat! Ons was altijd voorgehouden dat dit onmogelijk was gezien afspraken met Pathé, de vorige ondernemer die daar zat. Het verhaal bleek dus toch anders.
Maar al snel reageerde het college met een berekening dat het verwerven en verbouwen van Rembrandt 5 miljoen euro duurder is dan de nieuwbouw op het Kerkplein. En ook de directeur van Focus ziet weinig in een verhuizing naar Rembrandt. De mailtjes en telefoontjes van voor- en tegenstanders buitelden vervolgens over elkaar heen.
Politiek ontstond er ook beweging. D66 dat eerder sterk twijfelde aan de haalbaarheid van de bouw van Focus op het Kerkplein zag in Rembrandt wel een prettige escape. Het gemaakte optelsommetje van het college en misschien nog wel wat andere dingen heeft hen echter snel van hun ‘dwaling’ doen terugkeren. De coalitiepartijen haalden opgelucht adem en stelden voor om dan ook maar zo snel mogelijk de knoop door te hakken. Nee, geen verder debat in de meningsvormende ronde. Iedereen in het hok, deur op slot en stemmen maar! De uitslag van maandag staat daarmee vast.
En zie daar, een week later zit dezelfde raad met serieuze blikken te kijken naar het collegevoorstel vol bezuinigingsplannen. Twintig miljoen euro.
De ChristenUnie begrijpt dat we de komende weken onze handen vol zullen hebben. Niet alleen om verstandige besluiten te nemen maar ook om veel vragen uit de stad te beantwoorden… Leg dit maar eens uit.
Reacties op 'Vreemde tijden'
Geen berichten gevonden
Log in om te kunnen reageren op nieuwsberichten.