Gaardenhage
Gaardenhage
De afgelopen weken hebben wij als CU fractie van zeer dichtbij mogen ervaren wat het is om – samen met belanghebbenden van een buurt – een echt burgerparticipatie traject in te gaan. Tijdens de inspraak avond met enkele buurtbewoners is er gesproken over het participatietraject op dit dossier en de manier waarop de bewoners dit hebben ervaren. Na wat doorvragen bleek dat er heel goed inhoudelijke gesprekken met de omwonenden mogelijk waren om tot een oplossing te komen voor de manier waarop er in dit gebied gebouwd kan worden.
Als CU fractie hebben wij dit signaal opgepakt als een kans en de insprekers uitgedaagd om met een breed gedragen plan te komen. Daar werd meteen enthousiast op gereageerd. En het is de bewonersal na een week gelukt om tot een goed alternatief te komen en twee varianten voor te kunnen leggen aan de raad. Wij hebben dit zeer gewaardeerd en we hadden de, wellicht naïeve, hoop dat vele politieke partijen dit zouden omarmen. Niet alleen vanwege de inhoudelijke overtuiging dat de
plannen van de bewoners zoveel beter zijn, dan van het college. Maar vooral vanwege het feit dat – binnen enkele dagen – bijna de hele buurt (ruim 95%) met een breed gedragen alternatief plan is gekomen. Alleen dat verdient al onze waardering en beloning. Waarom zou je als overheid nog verder ingrijpen, als de bewoners voor een groot deel er zelf uit zijn. Dan hoef je alleen het proces nog maar de te faciliteren, zou je zeggen.
Tot zover de positieve flow die wij hebben ervaren - samen met VVD, CDA en FvD, waarmee wij ook een motie indienen – op dit dossier als het gaat om ‘co creatie’ met de buurt. Je zou zeggen dat het dan een geval is van ‘afhechten’ en komen tot praktische afspraken hoe wij -als overheid- het breed gedragen plan van de bewoners heb beste kunnen invoeren in besluitvorming.
Maar helaas. Niets is minder waar. De positieve flow van deze Co Creatie, werd al snel – politiek professioneel – weg gepraat. Terwijl dit alternatieve plan heel dicht tegen het plan van het college aanzit. Effectief scheelt het 14 tot 16 woningen. Alleen gaat het volgens enkele partijen niet snel genoeg en is er geen politieke wil en bereidheid om te bekijken of dit verschil – op enigerlei wijze – nog te overbruggen is. Zie hier de pijnlijke tegenstelling tussen de papieren werkelijkheid van ‘burgerparticipatie heel belangrijk vinden’ en de praktijk van alle dag.
Met het besluit dat het college nu voorlegt aan de raad, weten we een paar dingen zeker;
A. Het wordt niet breed gedragen door de omwonenden,
B. Er gaat geen snelheid komen (pas over ca 4 tot 6 jaren zal er evt. gebouwd kunnen worden)
vanwege juridische bezwaren,
C. De 400 mensen op de huidige wachtlijst zijn nu niet geholpen en lopen een kans mis om op korte
termijn een woning te verkrijgen.
D We missen de kans om met een breed gedragen voorstel van de bewoners, wel tempo te maken
en snel tot ontwikkeling van dit gebied te komen.
Rationeel is dit politieke besluitvorming proces niet uit te leggen aan de mensen van de Gaardenhage. Nu gaan we ons opmaken voor een jarenlange – bitter juridisch - gevecht met de omwonenden. Terwijl er wel degelijk kansen lagen om het – onderling te kunnen oplossen. Wat ons betreft staat dit voor het ‘failliet’ van een overheid die niet in staat is om – Co creatie’ en burgerparticipatie - als het erop aankomt. ‘handen en voeten’ te geven. Als CU fractie houden we ons hart’ vast als het gaat om andere dossiers waar dergelijke omgeving issues ook een belangrijke rol spelen. Zoals dossier Veld 1 Schuytgraaf en de Schaapsdrift. Dit zal zeker niet bijdragen aan het ‘vertrouwen ‘ in de lokale politiek.